Четвер, 28.03.2024, 18:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Чорнобильський рух
 ВГО «Союз Чорнобиль України» Мы чернобыльцы  ХАРЬКОВСКАЯ ОБЛАСТНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ВСЕУКРАИНСКОЙ ОБЩЕСТВЕННОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ИНВАЛИДОВ “СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ УКРАИНА  ВСЕУКРАИНСКОЕ ОБЪЕДИНЕНИЕ ВЕТЕРАНОВ ЧЕРНОБЫЛЯ
Я чернобылец
  • Офіційний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі

  • Архів записів
    Чорнобильський Рух
    Головна » 2020 » Травень » 28 » СЧУ
    22:04
    СЧУ

                                                 Отримано від СЧУ

     

    Депутаты областного совета поддержали предложения харьковских чернобыльцев

    Опубликовано: 28 Май, 2020

    ПРОЕКТ

    ЗВЕРНЕННЯ

    Харківської обласної ради до Президента України стосовно вирішення проблемних питань, пов’язаних із захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

    У 2021 році відзначатиметься 35 річниця Чорнобильської трагедії. Згідно з Конституцією України Чорнобильська катастрофа визнана катастрофою планетарного масштабу, бо постраждали близько 5 млн громадян України, Білорусі, Росії, Польщі, країн Скандинавії та інших країн Європи. Радіаційного зараження зазнали території площею близько 200 тис. квадратних кілометрів.

     

    Героїчними зусиллями, ціною свого здоров’я і життя майже 600 тисяч ліквідаторів, з яких близько 400 тис. – громадяни нашої країни, запобігли ще більш згубним наслідкам Чорнобильської катастрофи. На превеликий жаль, сьогодні серед живих лишається менше половини з тих наших співвітчизників, хто боровся з наслідками цієї трагедії. А серед учасників будівництва  захисної споруди «Саркофаг», яка була збудована до 30 листопада 1986 року, живими на сьогодні залишилися одиниці.

    У 1986-1987 роках у зв’язку зі смертельною загрозою життю було евакуйовано і переселено із заражених територій України понад 130 тисяч осіб. Виконано величезний обсяг унікальних завдань щодо будівництва захисних споруд, дезактивації, протирадіаційного захисту, медичного обстеження і надання кваліфікованої допомоги постраждалому населенню.

    Ліквідаторів Чорнобильської катастрофи в Україні і світі називали Героями, адже вони врятували і нашу країну, і країни Європи.

    Людські й професійні якості, масово виявлені чорнобильцями під час ліквідації аварії на ЧАЕС та її наслідків, є найкращим зразком мужності та істинного патріотизму.

    На Харківщині, де було започатковано громадський чорнобильський рух, місцеві державні адміністрації разом із органами місцевого самоврядування постійно, вшановуючи пам’ять загиблих та померлих ліквідаторів, надають можливу допомогу чорнобильцям та членам їхніх сімей. У містах і селах споруджено пам’ятники, меморіальні знаки на честь подвигу ліквідаторів, щорічно проводяться відповідні заходи.

    Місцеві органи влади  Харківської області та інших  областей України і громадські чорнобильські організації знаходяться у постійній співпраці на засадах взаєморозуміння і поваги.

    Разом із цим, починаючи з 2008 року, чорнобильці не відчувають належної уваги до себе з боку Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, системними стали порушення вимог Конституції України, згідно з якими захист постраждалих є обов’язком держави.

    Сподівання чорнобильців, що в рік 30-річчя (2016 р.) ситуація зміниться на краще, не справдилися.

    До базового Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» вносилися зміни вже більше 50 разів, і щоразу вони стосувалися ліквідації або скорочення прав чорнобильців на належний соціальний захист.

    Попередня влада, незважаючи на те, що наприкінці 2015 року було прийнято Указ Президента України, Постанову Верховної Ради України та розпорядження Кабінету Міністрів України по відзначенню 30 роковин Чорнобильської катастрофи, мало що зробила по їх виконанню.

    Своїми діями Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України в попередні роки грубо порушували конституційні права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та вимоги Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

    Напередодні трагічної дати в житті України – 35-х роковин Чорнобильської трагедії, з метою увічнення безсмертного подвигу громадян, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, вшанування пам’яті загиблих і померлих, посилення соціального захисту ліквідаторів і потерпілих, продовження традиції шанобливого ставлення до ветеранів Чорнобиля, звертаємося до Вас, вельмишановний Володимире Олександровичу, як до гаранта Конституції України з проханням видати Указ Президента України, яким:

    1. Оголосити наступний 2021 рік – роком вшанування подвигу ліквідаторів та пам’яті жертв Чорнобильської трагедії.

    2. Заснувати відзнаку Президента України Пам’ятну медаль –

    «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи».

    3. Доручити Кабінету Міністрів України:

    — створити Національний організаційний комітет із відзначення 35-х роковин Чорнобильської трагедії та затвердити відповідний план заходів на 2021 – 2023 роки, з урахуванням пропозицій всеукраїнських громадських чорнобильських організацій;

    — у найкоротший термін внести на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції щодо відновлення базових норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передусім щодо поліпшення пенсійного забезпечення, виділення житла найбільш нужденним чорнобильцям; поліпшення медичного забезпечення усіх постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

     

    СХВАЛЕНО

    рішення обласної ради

    від __________ № ____-VIІ

    (______ сесія VІI скликання)

    Джерело:

    Переглядів: 748 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024