Четвер, 18.04.2024, 09:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Чорнобильський рух
 ВГО «Союз Чорнобиль України» Мы чернобыльцы  ХАРЬКОВСКАЯ ОБЛАСТНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ВСЕУКРАИНСКОЙ ОБЩЕСТВЕННОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ИНВАЛИДОВ “СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ УКРАИНА  ВСЕУКРАИНСКОЕ ОБЪЕДИНЕНИЕ ВЕТЕРАНОВ ЧЕРНОБЫЛЯ
Я чернобылец
  • Офіційний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі

  • Архів записів
    Чорнобильський Рух
    Головна » 2021 » Січень » 26 » Голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьяковій Г. М.
    09:44
    Голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьяковій Г. М.

    № 07

    25.01.2021 року

     

    Голові Комітету з питань

     соціальної політики

     та захисту прав ветеранів

    Третьяковій Г. М.

     

    Шановна Галина Миколаївна!

     

              За дорученням Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України», ГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля», ГО «Чорнобиль 86»  направляємо Вам пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України» «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», реєстр №4555 від 29.12.2020року.

            1. Доповнити законопроект змінами до статтей 50, 51 та 52 і викласти в такій редакції:

    «Стаття 50. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорії 1

    Особам, віднесеним до категорії 1, призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, у розмірах:

    особам з інвалідністю І групи – 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

    особам з інвалідністю ІІ групи – 75 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

    особам з інвалідністю ІІІ групи, дітям з інвалідністю, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.».

    «Стаття 51. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорій 2, 3, 4

    Особам, віднесеним до категорії 2, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається в розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

    Особам, віднесеним до категорії 3, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

    Особам, віднесеним до категорії 4, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається в розмірі 20 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.».

    Частину першу статті 52 викласти в такій редакції:

    «Щомісячна компенсація у разі втрати годувальника призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від пенсії, передбаченої законодавством України.».

             2. Пункт 1 розділу I(стосовно ст.53) доповнити реченням такого змісту: «Зазначена пенсія встановлюється у кратних величинах до показника прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб»

    3. У частині першій пункту 1 розділу I (стосовно ст.57) розшифрувати показник «мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року».

    Обґрунтування: застосування такого показника на практиці породжує дискримінацію з пенсійного забезпечення ліквідаторів залежно від року виходу людини на пенсію.

    4. Пункт 3 розділу I – виключити, оскільки такі зміни до ст. 59 несуть загрозу втрати військовослужбовцями певного соціального захисту. Крім того, це є порушенням статті 22 Конституції України. А також є рішення Конституційного Суду України № 1-р(ІІ)2019 від 25.04.2019 в якому визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), словосполучення "дійсної строкової", яке міститься у положеннях частини третьої статті 59, (а не вся частина третя статті 59 як написано в Пояснювальній записці до цього Законопроекту), Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Згідно цього рішення було покращено пенсійне забезпечення всіх військовослужбовців, які приймали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС.

    5. У пункті 5 розділу I: У статті 60.1 замість слів «в порядку, встановленому Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» - записати «відповідно до закону».

     Статтю 60.2 – виключити, як таку, що містить норми, які можуть спричинити дискримінацію у пенсійному забезпеченні ліквідаторів.

    Просимо врахувати викладені пропозиції з метою виключення погіршення пенсійного забезпечення ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

     

     

     

    З повагою,

    Президент ВГОІ

    «Союз Чорнобиль України»                                                   Михайло Хрущенко

    Переглядів: 751 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024