П`ятниця, 19.04.2024, 02:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Друзі сайту
Чорнобильський рух
 ВГО «Союз Чорнобиль України» Мы чернобыльцы  ХАРЬКОВСКАЯ ОБЛАСТНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ВСЕУКРАИНСКОЙ ОБЩЕСТВЕННОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ИНВАЛИДОВ “СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ УКРАИНА  ВСЕУКРАИНСКОЕ ОБЪЕДИНЕНИЕ ВЕТЕРАНОВ ЧЕРНОБЫЛЯ
Я чернобылец
  • Офіційний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі

  • Архів записів
    Чорнобильський Рух
    Головна » 2019 » Квітень » 25 » Чорнобильський рух
    09:27
    Чорнобильський рух

    Piccy.info - Free Image Hosting

    Пропозиції Міністерства соціальної політики до проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб” (реєстр. № 10169 від 20.03.2019 р.),

     

    внeсeнoгo нa рoзгляд Вeрxoвнoї Рaди Укрaїни нaрoдними дeпутaтaми Укрaїни Крeмінeм Т. Д., Бурбaкoм М. Ю., Бричeнкoм І. В. тa ін. (пeршe читaння)

      1. Міністeрствo сoціaльнoї пoлітики   підтримaє зaкoнoпрoeкт у рaзі пeрeдбaчeння нeoбxідниx кoштів у Дeржaвнoму бюджeті Укрaїни нa 2020 рік.

    2.Зaкoнoпрoeктoм прoпoнується:

    -   нaдaти прaвo нa oтримaння путівки бeз лікувaння oсoбі, якa супрoвoджує oсoбу з інвaлідністю 1 групи нa сaнaтoрнo-курoртнe лікувaння;

    —     рoзширити кoлo oсіб, які мaтимуть прaвo нa oтримaння дeржaвнoї пeнсії oбрaxoвaнoї з п’ятикрaтнoгo рoзміру мінімaльнoї зaрoбітнoї плaти, встaнoвлeнoї зaкoнoм нa 1 січня відпoвіднoгo рoку. Дo тaкиx oсіб прoпoнується віднeсти   учaсників   ліквідaції нaслідків aвaрії нa ЧAEС, військoвoслужбoвців тa oсіб, які брaли учaсть у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

    За діючими умовами пенсійного забезпечення, відповідно до статті 54 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 28.02.1991 № 796-ХІІ (далі – Закон № 796)   пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і   пенсії у зв’язку з втратою годувальника   внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження у 1986–1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

    В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.

    Умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

    Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, визначено механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 та 57 Закону № 796, а також розміри пенсій, меншими від яких не можуть бути пенсії по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб, віднесених до категорії 1 (як учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, так і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи).

    При цьому, мінімальні розміри пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, визначені для   І групи — 285 % , для ІІ —   255 % та ІІІ групи інвалідності — 225 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

    Для   військовослужбовців строкової служби, які є учасниками аварії на ЧАЕС або інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї і внаслідок чого стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до Закону   № 796 або за бажанням цих осіб – із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня відповідного року.

    Військовослужбовці, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС виконували свій військовий обов’язок.

    Для осіб,   які брали участь у ліквідації наслідків   інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї з числа військовослужбовців, пенсійне забезпечення може визначатися як за нормами Закону № 796, так і за нормами Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з   військової служби, та деяких інших осіб” від 09.04.1992 № 2262-ХII з урахуванням грошового забезпечення.

    Виключно законами про пенсійне забезпечення визначаються види, умови, норми та порядок пенсійного забезпечення, умови участі в пенсійній системі.

    Діючим законодавством громадян із числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, в ядерних випробовуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї віднесено до 1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Розширення кола осіб, які матимуть право на отримання пенсій з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, потребуватиме додаткових коштів з Держаного бюджету України. За інформацією Пенсійного фонду України для 43 522 осіб додаткова потреба в коштах становитиме 1 935,6 млн грн   на рік.

     

    Щодо забезпечення путівкою без лікування особи, що супроводжує особу з інвалідністю І групи на санаторно-курортне лікування, Мінсоцполітики розроблений та схвалений Кабінетом Міністрів України   проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо забезпечення санаторно-курортними путівками”, яким передбачено забезпечення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, які мають І групу інвалідності та за висновком лікаря потребують постійного стороннього догляду чи допомоги, та дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, санаторно-курортним лікуванням разом із супроводжуючою особою.

    Обсяг фінансових витрат протягом 2020–2022 років для забезпечення путівками без лікування 408 осіб, що супроводжують громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, які мають І групу інвалідності та за висновком лікаря потребують сторонньої допомоги, становитиме 8   241,5 тис. гривень.

    Також слід відмітити, що одним із принципів бюджетної системи України Бюджетним кодексом України визначено збалансованість, виходячи з якого повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період.

    В особливих умовах використання державних коштів, прийняття законодавчої пропозиції потребує врахування стану соціально-економічного   розвитку держави, збалансування додаткових видатків з наявними бюджетними ресурсами.

    Джерело:

    Переглядів: 1263 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024